Zakaj nam izpadajo lasje? - derma-luxecosmetics.com/hu

Zakaj nam izpadajo lasje?

  • 26. 02. 2022

Močni, gosti in bujni lasje so želja vsakega posameznika, vendar smo se vsi že srečali z izpadanjem las, pa naj si bo to začasno ali trajno. 

Vzrokov za izpadanje las je ogromno, najpogostejši so stres, dednost, neustrezna prehrana, stranski učinki zdravil, hormonske spremembe v telesu, uporaba agresivnih preparatov ali sezonska menjava las, ki je najpogostejša spomladi in jeseni. 

OBLIKE IZPADANJA LAS

Poznamo več različnih oblik izpadanja las:

  • Izpadanje las pri moških: moški hormon testosteron se lahko pretvori v DHT hormon, ki povzroča trajno izpadanje las. Največ las izpade na temenu ali nad čelom. Lasni mešički vztrajno umirajo, izpadanje las je podobno naravni menjavi las, vendar rastejo vedno tanjši lasje, dokler ni lasni mešiček popolnoma uničen in las iz tega mešička več ne zraste. Za to obliko izpadanja las ni zdravila, lahko pa se s pravočasnim ukrepanjem in z uporabo ustreznih preparatov odloži za nekaj časa. 
  • Krožno izpadanje las ali alopecija: o krožnem izpadanju las govorimo, ko se nam na lasišču v kratkem času naredijo krožni plešasti predeli. Vzrok za nastanek tega je zakrnevanje lasne zasnove. Lasne koreninice so vedno tanjše, lasje pa spominjajo na vejice. Alopecija se lahko razvije do popolne plešavosti. Lasje so vedno tanjši, na koncu pa lasni mešiček umre in lasje ne morejo ponovno zrasti. Vzroki za nastanek krožnega izpadanja las niso znani. Pri lažjih oblikah lahko lasje ob pravočasnem ukrepanju ponovno zrastejo. Sprva bodo zrasli tanki, brezbarvni lasje, ki bodo postajali vedno močnejši. Hujše oblike so težje ozdravljive in se zdravijo pod zdravniškim nadzorom. 
  • Simptomatično ali difuzno izpadanje las: ko ne najdemo vzroka za izpadanje las, ali pa je to povezano s simptomi kake bolezni, je govora o difuznem izpadanju las. Zanj je značilno, da se lasje redčijo po celotnem lasišču. 
  • Izpadanje las zaradi zunanjih vplivov: ko pride do mehanskih poškodb lasne korenine, se nam na delu lasišča lahko pojavi pleša. Sem prištevamo predvsem opekline ali pa poškodbe, ki nastanejo (predvsem pri ženskah) zaradi premočnega zategovanja las: spenjanje las, agresivno česanje las.
  • Sezonsko/ začasno izpadanje las je najpogostejša spomladi in jeseni. Razlogi za začasno izpadanje las so lahko stres, nepravilno delovanje in oslabljen imunski sistem, nosečnost, stranski učinki nekaterih zdravil, neustrezna prehrana in drugi. Normalno je, da nam dnevno izpade nekje do 100 las, kar je posledica naravnega cikla obnavljanja las. Če opazimo, da nam dnevno izpade več las, moramo razmisliti o morebitnih vzrokih in jih pravočasno odpraviti.

Kako preprečiti ali omiliti izpadanje las?

Dandanes obstaja že ogromno načinov in preparatov proti izpadanju las:

  • Uravnotežena prehrana, bogata z beljakovinami, vitaminom C, folno kislino, železom. Vse to lahko najdemo v ribah, stročnicah, perutnini, zelenjavi in mlečnih izdelkih. 
  • Pravilno umivanje in sušenje las: pazljivi moramo biti, da las ne umivamo s prevročo vodo, agresivnimi sredstvi, jih ne drgnemo z brisačo, ampak le nežno popivnamo in jih ne sušimo s prevročim zrakom. Vročina lase dehidrira, zato postanejo bolj krhki.
  • Kolikor je le mogoče, se izogibamo stresu ter krepimo imunski sistem.
  • V prihajajočih vročih in sončnih dneh lase zaščitimo pred negativnimi vplivi UV-žarkov, izogibamo se klorirani in morski vodi. 
  • Šamponi proti izpadanju las: na tržišču je že mnogo šamponov proti izpadanju las, ki lahko ob pravočasni in primerni uporabi omilijo ter preprečijo prekomerno izpadanje las
  • Serumi za rast las: tudi izbira serumov za rast las je velika, zato je pomembno, da izberemo pravega. Serumi vsebuje bolj koncentrirano obliko aktivnih sestavin. Stimulirajo šibke in mirujoče lasne mešičke ter spodbudijo ponovno rast las. Seveda pa ne pozabite, da kombinacija seruma in šampona je najbolj učinkovita kot pa, če uporabljamo le šampon ali pa le serum.
  • Če dalj časa opažamo prekomerno izpadanje las, se je dobro o tem posvetovati z osebnim zdravnikom ali dermatologom.