5 razvad, ki nam še dodatno poškodujejo lase - derma-luxecosmetics.com/hu

5 razvad, ki nam še dodatno poškodujejo lase

  • 21. 06. 2020

Naši lasje so naše bogastvo. Bujni in močni lasje pomembno vplivajo na samozavest posameznika. S pravilno nego in prehrano lahko poskrbimo, da ne pride do prekomernega in trajnega izpadanja las ter s tem povezane plešavosti. 

Izpadanje las je intenzivneje spomladi in jeseni. Razlogi za začasno izpadanje las so lahko stres, nepravilno delovanje in oslabljen imunski sistem, nosečnost, stranski učinki nekaterih zdravil, neustrezna prehrana in drugi. Normalno je, da nam dnevno izpade nekje do 100 las, kar je posledica naravnega cikla obnavljanja las. Če opazimo, da nam dnevno izpade več las, moramo razmisliti o morebitnih vzrokih in jih pravočasno odpraviti.

5 GRDIH RAZVAD, KI NAM DODATNO UNIČUJEJO LASE
  • Spenjanje las na vedno istem mestu ali nošenje prečke na isti strani glave: dokazano je, da slednji slabi navadi povzročata prekomerno izpadanje las in uničujeta ne le lase, ampak tudi lasne korenine. Zato ni priporočljivo nenehno spenjanje las ali nošenje prečke na istem mestu. 
  • Česanje mokrih las: mokri lasje so bolj krhki in lomljivi. Zato je priporočljiva uporaba balzama za lažje razčesavanje las. Balzam si ne nanašamo na lasišče, ampak samo po laseh.
  • Umivanje in sušenje las z vročo vodo in zrakom: vroča voda in zrak lase izsušita in dehidrirata ter s tem povzročita izpadanje las. Da bi to preprečili, je bolje lase umiti z mlačno ali celo s hladno vodo in jih posušiti na zraku. Prav tako se odsvetuje drgnjenje las z brisačo, saj s tem uničimo lasne mešičke. Lase z brisačo le popivnamo ali jih ovijemo in počakamo 5–10 minut.
  • Vsakodnevno umivanje las in uporaba agresivnih preparatov: z vsakodnevnim umivanjem las uničujemo dobre maščobe na lasišču, ki jih ščitijo in jim hkrati dajejo lesk. Zato je priporočljivo umivanje las vsak drugi ali celo tretji dan in uporaba blažjih šamponov.
  • Pogosto sušenje las pri visoki temperaturi lase poškoduje. Če vas vlažno lasišče zelo moti, si lasišče in lase dobro najprej popivnamo z brisačo in nato uporabite sušilec za lase, vendar las ne izpostavljajte visokim temperaturam.
NEKAJ TROKOV, S KATERIMI LAHKO OMILIMO IN PREPREČIMO IZPADANJE LAS

V boj proti izpadanju las se lahko podamo:

  • s kokosovim mlekom, ki lasem povrne največ hranil in ga lahko uporabimo namesto balzama;
  • z masažo z olji, ki stimulira prekrvavitev lasišča in lasnih mešičkov, kar preprečuje izpadanje las. Masažo je najbolje opraviti trikrat tedensko z masažerjem za lasišče, olja pustimo na laseh do šest ur in jih nato operemo z blagim šamponom.
  • s pšenično travo, ki si jo pripravimo v sokovih, saj naj bi bila slednja naraven vir beljakovin, vlaknin in vitaminov, ki preprečujejo izpadanje las. 

Najbolje pa se je v boj proti izpadanju las podati s profesionalnimi šamponi proti izpadanju las, katerih sestavine ne bodo le preprečile izpadanja las, ampak bodo naše lase okrepile ter naredile močnejše, bolj zdrave in sijoče. Ob uporabi šamponov pa se priporoča še uporaba serumov proti izpadanju las.

Ali ste vedeli?

Ko lasni mešiček odmre, iz njega ne more ponovno zrasti las. Vsak lasni mešiček pa lahko proizvede do 25 las. Zato je treba s pravilno prehrano in sredstvi za umivanje las poskrbeti, da ne uničimo lasnih mešičkov. Na zdravem lasišču naj bi bilo nekje 100.000 las, ki naj bi rasli s hitrostjo do 12 cm na leto, odvisno od posameznika.